4. huhtikuuta 2014

Palkkiot ja rankaisut

Eläin tekee asioita kahdesta syystä: saavuttaakseen jotain mieluisaa tai välttääkseen jotakin epämieluisaa. Asiat jotka ovat eläimelle miellyttäviä toimivat palkkioina, kun taas asiat, jotka ovat eläimelle epämiellyttäviä toimivat rangaistuksina. Kouluttaessa on aina mukana palkkiot ja rangaistukset, sekä niiden elementtejä löytyy eläimen joka päiväisestä elämästä. Sen mikä toimii palkkiona ja rangaistuksena eläimelle, määrittelee eläin itse, jos hevonen ei esimerkiksi pidä päähän koskemista, ei sitä kannata yrittää palkata silittämällä päästä. Tai jos koira ei pidä kaupan kalleinta sisäfilettä herkkuna, ei koiraa kannata palkata sillä. Palkkion täytyy siis olla jotain, mitä eläin todella haluaa ja minkä eteen se on valmis työskentelemään. Kumpi sinua motivoisi enemmän, joka kuukautinen kiitoskirje pomoltasi vai 5000e palkkaa kuukaudessa?


 Palkkiot ja rankaisut jaetaan seuraavasti:
Positiivinen vahvistaminen (R+),eläimen ympäristöön lisätään jotain sille miellyttävää ja käytös voimistuu.
Negatiivinen vahvistaminen (R-), eläimen ympäristöstä poistetaan jotakin sille epämiellyttävää ja käytös voimistuu.
Positiivinen rangaistus (P+), eläimen ympäristöön lisätään jotain epämiellyttävää, jonka eläin kokee rangaistuksena, toiminta vähenee.
Negatiivinen rangaistus (P-), eläimen ympäristöstä poistetaan jotakin sen mielestä hyvää ja toiminto vähenee.

   Eläimen hyvinvoinnin kannalta olisi hyvä välttää positiivinen rangaistus/negatiivinen vahviste paria (P+/R-), sillä silloin eläin ahdistuu helposti ja alkaa vältellä käytöksiä. Näitä käyttämällä voi saada aikaiseksi jopa pelkotiloja ja pelkäävän eläimen oppiminen aina hidastuu ja vaikeutuu. Positiivisen rankaisun käyttämisessä on riskinä, että eläin voi provosoitua ja sitlä voi saada aggression esiin, etenkin silloin kun sitä käytetään väärin.
           Positiivinen rangaistus voi myös helposti olla väkivaltaa ja eläimen satuttamista. Käyttämällä paljon positiivista rankaisua voidaan saada eläin lamaantumaan ja lopettamaan yrittäminen, eläin vain odottaa käskyjä, jolloin puhutaan opitusta avuttomuudesta. Ylipäätään rankaisun käyttäminen on hankalaa, koska se on vaikea ajoittaa oikea aikaiseksi ja rankaisun voimakkuutta on vaikea hallita, rankaisun vaikutuksia ei voi ennakoida, ne näkyvät vasta, kun rangaistusta on jo käytetty. P+:n käyttäminen stressaa eläintä, lisäksi omistajan ja eläimen suhde kärsii, koska eläin ei voi luottaa omistajaansa. Rankaisulla tehty koulutus lopettaa toiminnan, ne siis korkeintaan poistavat käytöksen hetkellisesti, rangaistuksen pelossa eläin ei uskalla heti yrittää uudestaan. Rangaistus ei kuitenkaan koskaan kerro eläimelle, miten sen tulisi toimia toisella tavalla. Pelkäävää eläintä ei koskaan kannata rangaista!
         Jos koulutuksessa käytetään liikaa negatiivista rangaistusta (P-), eläin turhautuu helposti, sen motivaatio laskee, ja jos käytös ei ole vielä vahva, se sammuu pois.
         Positiivinen vahviste (R+) lisää eläimen motivaatiota ja käytös voimistuu. Sillä saadaan positiivinen tunnetila eläimelle. Eläin on myös motivoituneempi yrittämään ja saadaan se ymmärtämään, mikä käytös on toivottua. Positiivinen vahvistaminen ei kuitenkaan tarkoita, että eläin saisi tehdä mitä haluaa, vaan sillä vahvistetaan käytöksiä, joita eläimen halutaan jatkossa tarjoavan.
 
Fyysinen rankaisu ei koskaan poista käytöksen syytä, ja siksi rankaistu käytös palaa usein takaisin. Rankaisussa on muitakin ongelmia, sen kovuutta ja laatua on todella vaikea arvioida luotettavasti sekä rankaisun oikea ajoitus on erittäin haastavaa. Joskus rankaistaessa ihminen voi vahingossa myös palkata eläintä, esimerkiksi jos ihminen rankaisee koiraa tallaamalla sen tassun päälle, se mitä koira tekee silloin, kun jalka nousee pois tassulta, vahvistuu. Poliisikoirakouluttaja Steve White on kirjoittanut ohjeet kouluttajille rankaisun käyttöön. Rankaisun pitää:
1.Tulla odottamatta
2.Vähentää käytöstä
3.Olla täydellinen voimakkuudeltaan
4.Olla välitön
5.Liittyä käytökseen, ei ohjaajaan
6.Tapahtua joka kerta, kun käytös esiintyy
7.Olla koiran mielestä välttämisen arvoista
8.Olla koiran vältettävissä
Nämä kaikki kohdat siis tulisi täyttyä siinä hetkessä, kun rangaistusta aijotaan käyttää. Varsinkin kohta 5 on tärkeä, sillä jos eläin oppii yhdistämään rangaistuksen ihmiseen, tilanne ei ole hyvä. Siellä missä on eläimen silmät, on sen ajatus.
 
Taitava kouluttaja osaa hyödyntää palkkion oikean ajoittamisen, sen antamisen tai sen poistaminen. Se, että eläin jää ilman palkkiota on erittäin tehokas rankaisu eläimelle, se menettää mahdollisuuden asiaan jota se haluaa. Tällöin rankaisu kohdistuu nimenomaan siihen oikeaan asiaan ja eläin pystyy ymmärtää toimintansa seuraukset.
 

2 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä! Haluaisitko kirjoittaa kipukäyttöytymisestä?

    VastaaPoista