25. tammikuuta 2015

Neue Schule kuolaimet

Kuulun niihin ratsastajiin, joiden kaapista ei löydy kymmeniä erilaisia kuolaimia, erilaisilla vahvuuksilla, vivuilla ja varsilla. Tällä hetkellä itseasiassa minulta taitaa löytyä neljät kuolaimet varastosta. Kuten muissakin varusteissa, myös kuolaimissa löydettyäni sen hyvän ja sopivan vaihtoehdon, pysyttelen mielelläni samassa mahdollisimman pitkään.
         Romeon kanssa meille tuli eteen uuden kuolaimen löytäminen ja heti ajatuksena oli tietysti löytää mahdollisimman hyvä kuolain. En usko, että kuolain voi ikinä korvata hyvää ja oikeaoppista ratsastusta, mutta onhan sillä kuolaimella todella iso vaikutus hevoseen; sen täytyy olla sopiva ja tuntua miellyttävältä hevosesta, jotta hevonen voi toimia hyvin. Aivan samalla tavoin, kuin vaikkapa satulan täytyy olla hyvin istuva. Varusteiden sopivuus on asia josta en suostu tinkimään.

Mielipiteitä kuolaimista on varmasti yhtä monia, kuin on niiden käyttäjiäkin. Kuolaimen toimivuuteen vaikuttaa tietenkin paitsi ratsastajan taito ja taso (käsien hallinta yms.), myös hevosen suun rakenne ja mittasuhteet. Hevonen on hyvä tässäkin asiassa kertomaan, mikä sille sopii. Parhaita vaihtoehtoja hevoselle varmasti olisivat kuolaimettomat vaihtoehdot, mutta niihinkin liittyy ongelmia. Hyvä, sopiva kuolain oikein käytettynä on myös hyvä vaihtoehto.
        Turpahihnasta riittäisi juttua omaankin tekstiin, mutta yleisesti voidaan todeta, että liian kireä turpahihna heikentää hevosen suun terveyttä. Jos turpahihnaa käytetään, tulisi sen aina olla mahdollisimman löysällä, eli lähinnä vain kiinni. Alaturpahihna on kovin hyödytön ja varsinkin kireällä kyseenalainen apuväline.

Hakusessa oli siis pehmeä, keveä ja ohut kuolain, joka olisi hevoselle miellyttävä.
Tätä kautta sainkin mahdollisuuden tutustua Neue Schule merkkisiin kuolaimiin, saimme näitä sovitettaviksi kaksin kappalein. Ns kuolaimet ovat tehty hevosia varten suunnitellusta metallista, Salox Gold:ista. Tämä kyseinen materiaali on siitä ainutlaatuinen, että se on ns.”hetilämmin” metalli, se tasapainottuu nopeasti veren lämpötilaan ja tuntuu näin miellyttävämmältä hevosen suussa. Kuolaimissa on uusi innovatiivinen muotoilu ja se on myös materiaaliltaan pehmeämpää metallia kuin muut kuolain materiaalit. Kuolaimen suunnittelussa on käytetty apuna mm.tietokone simulaatioita.

 Minulla oli kokeiltavanani kahdet kuolaimet loosering mallistosta, Tranz-Angled Lozenge kolmipala sekä Demi-Anky nivel.
         Tranz-Angled Lozenge kolmipalan luvataan olevan pehmeä ja lempeä kuolain. Ylipäätään kolmipala kuolaimena on usein pehmeämpi kuin perus nivel. Kolmipala niveltyy kahdesta kohdasta, jolloin kuolain pysyy paremmin kielen päällä ja plussana on myös se että, usein kolmipala asettuu hevosen suuhun enemmän suun muotoja myötäillen.
        Kun hevonen tulee hyvälle tuntumalle, kuolaimen keskiosa ikään kuin rullahtaa alas, keskelle kieltä niin sanottuun ”sweet spot” kohtaan. Tämän pitäisi edesauttaa paremman tuntuman saavuttamisessa. Kuolain on muotoiltu ovaalin muotoiseksi, jolloin kuolain vie vähemmän tilaa kielen ja kitalaen välissä, eikä näin ollen osu niin helposti herkkään kitalakeen. Silti kuolaimen paine jakautuu suussa tasaisesti.



Nivelkuolain muodostuu kahdesta osasta ja se asettuu suussa V-kirjaimen muotoon. Matala suisilla hevosilla kuolaimen keskikohta voi helposti nousta liian ylös, jolloin kuolain voi osua kitalakeen ja siten aiheuttaa kipua. Kaarevasti muotoiltu nivelkuolain ei nouse niin ylös, joten nivelkuolainta valitessa on otettava tarkasti huomioon hevosen suun muoto sekä kuolaimen muotoilu.
         Demi-Anky nivelkuolaimessa on kaareva muotoilu, joka auttaa vähentämään pähkinänsärkijä efektiä, jota taas perinteinen suora nivelkuolain aiheuttaa mm. pidättäessä. Kuolain auttaa esimerkiksi jos hevonen on liikaa kädellä ja nojaa kohti ohjaa, tällöin kuolain aiheuttaa pientä painetta hevosen kielessä ja ohjaa hevosta oikeaan suuntaan. Kun hevonen on sopivalla tuntumalla, kuolaimen suuosa muodostaa kanavan kielelle, jolloin hevosen suun ohuempi ja herkempi ulkoreuna saa helpostusta. Tätä kuolainta suositellaan erityisesti niille hevosille, jotka eivät syystä tai toisesta osaa kulkea tasaisella, pehmeällä tuntumalla.



Testattuani molemmat kuolaimet päädyin valitsemaan kolmipalan. Romeo on todella hyvä, rento ja levollinen suustaan ratsastuksen ajan. Se kulkee tyytyväisenä tuntumalla, pehmeästi ja tasaisesti. Huikea ero edelliseen kuolaimeen verrattuna, vaikka senkään kanssa ei mitään ongelmaa ollut.
       Niveltäkin kokeilin kerran ja se oli ihan hyvä, meille ehkä turhan vahva. Romeo ei tullut ihan rennoksi edestä, eikä ihan niin kivasti venyttänyt eteenpäin vaan jäi varsinkin aluksi  lyhyemmäksi kaulastaan kuin tavallisesti. Ei Romeo kuitenkaan huonosti näiden kanssa mennyt, ei vain ollut meille se paras.

Neue Schule kuolaimet ovat olleet Euroopassa käytössä ja pidempään, Suomeen nämä kuolaimet ovat vasta alkaneet hiljalleen rantautumaan. Monet hammaslääkärit suosittelevat näitä kuolaimia ja lisäksi useat kansainväliset ratsastajat ovat päätyneet käyttämään kyseisen sarjan kuolaimia. Meidän ostoslistalle päätyivät noiden kolmipalojen lisäksi ehdottomasti saman sarjan kankikuolaimet!


Lue lisää kuolaimista valmistajan kotisivuilta  
Kuvat ©nsbits.com



2 kommenttia:

  1. Harkitsitko kuolaimettomia vaihtoehtona? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Romeon kanssa (ainakaan joka päiväiseen käyttöön) en, koska kisoissa joudun ratsastamaan kuitenkin kuolaimen kanssa. Koen helpommaksi, että opetan Romeon liikkumaan kevyesti ja pehmeästi kuolainten kanssa, samalla tavalla pitäisi kouluttaa R liikkumaan/toimimaan myös kuolaimetta, eli tällä hetkellä meille on parempi tuo kuolain vaihtoehto :) Voihan se olla, että tulevaisuudessa opetellaan myös kuolaimetta!

      Poista