12. syyskuuta 2013

What a busy day

Ajattelin tänään tehdä ratsastus painotteisen postauksen, kun sellaista ei ole pitkään aikaan ollut! Tänään meillä alkoi työpäivä jo 06.30, kun Kaya ja Juuli lähtivät kisoihin, joten annoin hepoille ruuat hieman aikaisemmin ja auttelin lähdössä. Kaya otti mukaansa kolme hevosta, Prêt à Tout:n, Chadiator:n ja Castanan. Ratsastin tänään neljä hevosta, juoksutin yhden ja kävelytin yhden, eli tekemistä kyllä riitti.

Ensimmäinen ratsastettava oli Crystal, joka on hyvin vahva edestä ja aika jäykkä. Se ei ole täällä ratsutettavana tai kilpailtavana, vaan sen omistaa 6-vuotias tyttö, joka ei tietenkään itse isoa hevosta pysty ratsastamaan, joten Crystal on täällä (omistajien sanoja lainatakseni), jotta se pidetään tyytyväisenä. Tämän hevosen kanssa ratsastus useimmiten on sitä, että vain hölkkäillään, jotta hevonen saa liikuntaa. Joten niin tänäänkin, ratsastelin aika rennosti vain askellajit läpi ja vähän ympyröitä ja muutamia siirtymisiä.

Oscar on 16-vuotias "vanhus", kilpauralta eläkkeelle jäänyt sympaattinen ruuna. Oscarin kanssa yleensä keskityn siihen, että saan sen liikkumaan rennosti ja pehmeästi, koska tämäkin hevonen on melkoisen jäykkä tapaus. Tänään kokeilin tekemällä alkuun vähän enemmän käyntityöskentelyä, että saisin paremmin ulko-ohjan tuntumaa ja sisäpohjetta läpi. Se auttoi, koska ravi ja laukka olivat helpompia! Oscarista huomaa, että se on aikalailla "vedetty muotoon", joten kuten arvata saattaa, peräänantoon ratsastaminen ei ole niin helppoa, mutta tänään kyllä Oscar liikkui lopussa sen tasoon nähden kivasti, oli kevyt edestä ja käytti selkäänsä. Ravissa ja laukassa tein isoja ympyröitä ja lopuksi ravissa isoa kahdeksikkoa, joka toimii tämän hevosen kanssa todella hyvin!

Lleida on täältä ehdoton suosikkini! Lleida on 4-vuotias, herkkä tamma. Lleida on ratsastaessa kevyt, mutta jää helposti hieman pohkeentaakse ja ei mielellään kulkisi kahdella ohjalla. Tänään keskityin siihen, että Lleida olisi koko ajan pohkeenedessä ja tulisi hieman tasaisemmalle tuntumalle. Aluksi tuntui taas, että liike jää paikoilleen, joten tein paljon temponmuutoksia kevyessäravissa ja lisäksi isoja ympyröitä, niin että Lleidan oli helppo säilyttää vauhti myös kaarevalla uralla. Laukannostot ovat vielä vähän haastavia, joten tein pitkän sivun alusta noston, laukkasin vaihtelevan pätkän ja tein siirtymisen kevyeenraviin (silloin hevonen pääsee heti ravaamaan isosti eteen). Nämä auttoivat, koska Lleida oli aika mukava ja tuli vähän paremmin tuntumalle, mutta ennenkaikkea liikkui eteen! Oikein hyvä mieli jäi:)

Viimeinen ratsastettava oli Bugsy , joka olikin uusi tuttavuus, mutta yllätyin iloisesti. Bugsy oli oikein mukava ratsastaa, liikkuu hyvin itse eteen, on pehmeä ja kevyt edestä. Juuli etukäteen kertoi, että siirtymisissä usein tulee aika vahvaksi, joten päädyinkin sitten tekemään paljon siirtymisiä. Aloitin kuitenkin käynnissä pohkeenväistöillä ja volteilla. Kevyessäravissa tein ympyröitä ja pohkeenväistöjä keskilinjalta uraa kohti. Aluksi Bugsy yritti vähän juosta alta (mikä on kuulemma toinen ongelma), mutta pyrin kevennyksellä hidastamaan tahtia, mikä onnistui aika hyvin. Laukassa tein ympyröitä ja temponmuutoksia. Ravissa jatkoin ravi-käynti siirtymisillä, siirtyminen käynnistä raviin onnistui hyvin, mutta Bugsy muuttui aika vahvaksi, kun siirsin ravista käyntiin. Tein toistoja, pidin pohkeet lähellä ja asetuksen ympyrän suuntaisesti ja pyrin vaikuttamaan paljon istunnalla. Pyrin välttämään tilanteita, joissa olisin joutunut "kilpakiskomaan" ohjasta siirtymisessä, ja lopuksi tuli muutamia ihan kelvollisia ja miellyttäviä siirtymisiä.

Loppuun kuvat Bugsysta ja Lleidasta, sekä super hienosta rekasta! Se ei mahtunut kokonaan kuvaan, vaikka kuinka yritin;)




2 kommenttia: