Jokainen hevosten kanssa toiminut joka on joskus kuullut sanottavan, että se hevonen sikailee, pomottaa tai kettuilee, nostaa kätensä ylös. Veikkaan, että muutama muu minun lisäkseni. Johtajuus on puhuttu aihe ja nyt keskutelu on taas nostanut päätään. Siihen miten tulla johtajaksi hevoselle, en osaa vastata. Siihen miten hevosen kanssa toimimista voisi helpottaa, löytyy muutama ajatus. Itse en usko siihen, että ihmisen tarvitsisi olla suuri ja kunnioitettava johtaja niin hevosten kuin koirienkaan kanssa. En myöskään usko siihen, että eläimelle tulisi osoittaa paikkansa laumassa.
Ihminen ei pysty muodostamaan laumaa hevosen kanssa, sillä eri lajit eivät laumaudu keskenään. On jopa mahdollista etteivät kaikki saman lajinkaan edustajat laumaudu keskenään. Olen joskus kuullut hyvän sanonnan siitä, että ihminen ja eläin voivat elää symbioosissa toistensa kanssa, kumpikin osapuoli saa jotakin. Se etten usko johtajuus- tai laumateorioihin ei tarkoita, että mielestäni hevoset saavat tehdä mitä haluavat. Kun hevoselle on opetettu, miten sen tulisi käyttäytyä tietyissä tilanteissa, ei ongelmia synny. Mieti, mitä haluat hevosen tekevän ja palkitse oikeasta. Hevonen tekee juuri sitä mikä on sen mielestä kannattavaa.
Otetaan esimerkiksi vaikkapa se, että hevonen pyörii selkäännoustessa. Johtajuusteorian mukaanhan se on merkki johtajuuden puutteesta, mutta luultavasti todennäköisempi syy löytyy koulutuksesta, onko hevoselle opetettu, että kun ihminen kapuaa kyytiin, sen tulisi olla paikallaan ja odottaa vihjettä, jolla saa lähteä liikkeelle? Tai jos hevonen kieltäytyy menemästä traileriin, johtajuusteorian mukaanhan hevosen tulisi seurata johtajaansa kyselemättä joka paikkaan. Onko siis ongelmat lastauksessa kunnioituksen puutetta? Tulisiko hevoselle näyttää kuka määrää? Opettamalla lastaussillan, trailerin ja matkustamisen mukavaksi hevonen luultavasti myös haluaa mielellään mennä traileriin.
Hevonen on iso eläin ja sen kanssa toimimisen tulee olla turvallista, joten hevoselle pitää opettaa erilaisia asioita. Hevoselle olisi hyvä opettaa miten sen tulee käyttäytyä taluttaessa, lastatessa ja käsiteltäessä. Muita hyödyllisiä taitoja ovat paikallaan pysyminen, tarhan portilla ja karsinan ovella luvan odottaminen. Hevosta voi totuttaa erilaisiin asioihin kuten madotuksiin, rokotuksiin ja tutkimiseen. Sitten tietenkin lajista riippuen opetetaan tarvittavat asiat, koulu-,este- ja ravihevosille omat asiansa. Hevoselle hyvä ratsastaja, ihminen tai johtaja merkitsee sitä, että ihminen tekee asiat eläimelle kannattaviksi ja kykenee johtamaan ilman uhkaa. Säännöt ovat avainasemassa, kun hevonen tietää mitä se saa ja ei saa tehdä, ne mielellään myös pitävät niistä kiinni, erityisesti silloin, kun oikein tekeminen on kannattavaa. Rutiinit tuovat turvaa.
Sillä miten kutsumme itseämme hevosten kanssa ei ole merkitystä. Joku on mamma, joku johtaja ja toinen ihan vaan Maija Meikäläinen. Se miten kohtelemme hevosta ja miten me sen kanssa toimimme, ratkaisee. Ihminen ei ole hevosen pomo siinä mielessä, miten useimmat sen käsittävät, eikä hevosten keskinäiset käyttäytymismuotoja voi suoraan siirtää ihmisen ja hevosen välisiksi. Itse en jaksa stressata sitä, olenko johtaja hevosille, joiden kanssa toimin. Minua ei haittaa vaikka ne joskus tökkivät turvallaan, liikahtavat harjatessa tai eivät tule laitumella kavereidensa ja ruuan keskeltä vastaan. Minulle riittää, kun arki rullaa ja homma on turvallista ja mukavaa, molemmille osapuolille.
Siulla on aina tosi kivoja postauksia!
VastaaPoistaKiitos paljon!:)
Poistapelottavaa miten jollakin on näin samanlainen tapa ajatella, kuin omia ajatuksia lukisi!!:D
VastaaPoista