9. syyskuuta 2014

Kouluttajan muistilista



- Mieti kriteeri valmiiksi ennen kuin aloitat kouluttamisen. Sinun on tiedettävä tarkkaan, mistä eläintä palkitset. Eläin saa palkan vain ja ainoastaan kriteerin täyttävästä toiminnosta.

-Laadi kriteeri niin helpoksi, että mahdollistat eläimen onnistumisen, älä turhaan ahnehdi kriteerin nostamisessa.

-Älä myöskään muuta kriteeriä kesken sarjan, vaikka toistot onnistuisivatkin hyvin.

-Mikäli saat kaksi peräkkäistä epäonnistumista, pysäytä harjoitus ja tarkista häiriöt sekä kriteeri. Väärien toistojen jauhaminen vain lisää väärien toimintojen määrää.
 
-Tarkasta ja huomioi palkkion laatu.

-Ole aidosti mukana harjoituksessa, keskity vain eläimeesi.

-Muista tauot jaksojen välissä ja pidä koulutustuokiot lyhyinä.

-Kouluta yhtä asiaa kerrallaan. Voit toki kouluttaa useita asioita päivän aikana, mutta liikkeen vaihtuessa tulee väliin jättää pidempi tauko.
 
-Huomioi sekä sinun että eläimesi mielentila. Älä kouluta eläintäsi kovin väsyneenä, stressaantuneena tai vihaisena. Huutamalla, kiukuttelemalla ja malttisi menettämällä luultavasti vain pahennat tilannetta ja voit aiheuttaa vahinkoa eläimellesi sekä kouluttamallesi toiminnolle.

-Yleisesti ottaen eläimillä on erinomainen kuulo, joten huutaminen tai vihjeiden karjuminen ei ole tarpeen.

-Muista, että sinulla on vastuu eläimestäsi ja siitä, miten sitä koulutetaan ja kohdellaan. Sinun ei tarvitse tehdä asioita, joita pidät epämiellyttävinä tai epäreiluina eläintäsi kohtaan. Sinä tulet elämään eläimesi kanssa, ei koulutusohjaajasi, valmentajasi tai ystäväsi.

-Pidä treenihetket mukavina ja leikin omaisina, Bob Baileyn sanoin: ”koulutuksen pitää olla kannattavaa molemmille osapuolille”. Nauti kouluttamisesta ja touhuamisesta eläimesi kanssa!




Lähteet/©: Nea&Koirakoulu Nuusku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti