21. heinäkuuta 2018

Asenne ratkaisee!


Asenne eli johonkin sosiaalisesti merkitykselliseen kohteeseen liittyvä myönteinen tai kielteinen suhtautumistapa, on läsnä elämässä koko ajan. Muodostamme asenteita jatkuvasti ja ne muokkautuvat aina uusien tunnekokemuksien myötä. Asenteilla on suora yhteys motivaatioon; kuinka hyvänä tai huonona koen asian, kannattaako yrittää? Näin on myös hevosilla. Asenteet määrittelevät joka päiväisen elämämme mielekkyyttä sekä merkityksellisyyttä ja siksi niihin kannattaa panostaa.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, minkälaisia asenteita sinulla on arkipäiväsi toimia kohtaan? Miten suhtaudut heräämiseen, töihin lähtemiseen, työpäivään, vapaa-ajan harrastuksiin, ruuan laittoon, siivoamiseen ja niin edelleen? Moniko päiväsi asioista on mielestäsi negatiivisia, entäpä positiivisia? Oletko kokeillut tehdä vastaavaa hevosesi elämästä? Miten se suhtautuu ruokintaan, ulkoiluun, varustukseen, ratsastukseen, loimitukseen, pesemiseen? Mitä enemmän hevosesi päivässä on plussalle jääviä asioita, sen parempi sen asenne asioita kohtaan on. Tiedämme sen itsekin; jos päivä on pääsääntöisesti täynnä positiivisia asioita, ei muutama negatiivinen asia aiheuta niin suurta mielipahaa. Sama pätee hevosiin, mitä enemmän ne kokevat päivänsä aikana positiivisia asioita, sen paremmin ne myös kestävät ne muutamat negatiivisemmat asiat.

Onneksi asenteet ovat muokkautuvia ja niitä voidaan myös tietoisesti lähteä muuttamaan. Mieti asia johon hevosesi suhtautuu negatiivisesti, mieti miten asiasta voisi tehdä hevoselle positiivisemman ja toteuta suunnitelma. Puhutaan siis tunnetilojen muokkaamisesta; muutetaan ennen hapanta ilmettä aiheuttanut asia mukavaksi, hevosen kannalta kannattavaksi. Vaikka ajattelisimme, ettei kiukuttelu satuloinnissa tai pyöriminen selkäännousussa haittaa, niin tunnetilojen yhdistymiseen ja yleistymiseen liittyy paljon riskejä, joita emme aina ota huomioon.

Nimittäin, jos hevonen kokee jonkin asian epämukavaksi, tunnetila voi yhdistyä mukaan tilanteeseen ja aiheuttaa sen, että jatkossa kyseinen asia saa hevosen valmiustilan nousemaan. Jos varusteisiin yhdistynyt negatiivinen tunnetila on stressitason kohoamisen sekä jännittymisen taustalla, voi rentouden löytäminen ratsain olla miltei mahdoton tehtävä. Otetaan esimerkiksi melko yleinen arkipäivän ongelma, satulointi.

Hevosta satuloidaan ja se reagoi tähän negatiivisesti, eli se ei pidä satuloimisesta syystä jostakin. Oletetaan ettei selkään nouseminenkaan olisi hevoselle maailman paras juttu, joten parhaassa tapauksessa ennen kuin päästään edes aloittamaan ratsastus, hevosella on pohjalla jo kaksi negatiivista asiaa, jotka saavat sen stressitasot nousemaan. Hevonen voi tuntua siltä, että se käy niin sanotusti kierroksilla; se reagoi helposti ärsykkeisiin ja sillä voi esiintyä erilaisia konflikti käytöksiä, suun aukomista, pukittelua, ryntäämistä jne. Näiden lisäksi voi ilmentyä myös muita ratsastuksellisia ongelmia esimerkiksi apuihin vastaamisessa. Mitään näkyvää syytä hevosen käytökselle ei itse tilanteesta löydy, minkä takia hevosen käytös tuntuu älyttömältä pelleilyltä.

Näkyvät muutokset hevosen käyttäytymisessä voivat ilmentyä vasta pidemmän ajan jälkeen siitä tilanteesta, joka hevosen valmiustilaa nostatti. Suomennetaan vielä vähän; jos hevonen ei pidä satuloinnista, sen tuoma stressi voi ilmentyä käytösmuutoksina, vaikka puolen tunnin päästä eli juuri ratsastuksen aikana. Tällöin hevosen käytöksen muokkaaminen ratsastuksessa ei auta, sillä hevosen käytöstä muokkaa vain todellisen syyn korjaaminen, siis asenteen muokkaaminen satuloimista kohtaan. Jos hevonen onnistutaan siedättämään satulointiin uudestaan niin, että sen tunnetila on rento ja rauhallinen, voi hevosen ratsastettavuus parantua yllättävänkin paljon ja nämä satuloinnista aiheutuneet ongelmat helpottaa.

Asenteet muokkautuvat myös toisinpäin. Se miten helposti päivittäiset toimet sujuvat, vaikuttavat asenteeseemme hevosta kohtaan. Onko hevosen kanssa toimiminen hauskaa ja kannattavaa meille, vai aiheuttaako se enemmänkin unettomia öitä ja tuskan hikeä? Asenteemme ohjaavat ajatuksiamme ja kaikki tämä vaikuttaa hevosen käsittelyyn enemmän kuin uskommekaan. Rento ja rauhallinen ihminen pystyy ymmärtämään hevostaan enemmän, käyttäytyy selkeästi sekä ennakoitavasti. Jännittynyt ihminen käyttäytyy nopeasti, ennakoimattomasti sekä käytös muuttuu helposti hyökkääväksi. Asenteiden muokkaamisella voidaan saada paljon hyvää aikaan, hevosessa ja sekä ihmisessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti