9. marraskuuta 2014

Ei sitä voi kouluttaa

Kaikkia eläimiä voi kouluttaa ja kaikki eläimet myös oppivat. Pääsemmekin siis heti alkuun stoppaamaan puheet siitä, ettei kaikkia koirarotuja voisi kouluttaa tai etteivät ne oppisi mitään. On totta, että rotutyypillisyydet tuovat omat eronsa kouluttamiseen, lähinnä siihen kuinka motivaatiota tekemiseen lähdetään rakentamaan, paljonko voi ottaa toistoja tai mikä on hyvä palkkio. Olipa ongelma perustoiminnoissa, hihnakävelyssä tai muissa toiminnoissa, jos koirasi on terve, on se myös koulutettavissa.

Kaikki koirat ovat yksilöitä ja paitsi geneettinen lähtökohta, myös ympäristö ja sen palaute muokkaavat koiran käytöstä jatkuvasti. Emme siis voi yleistää, että joku koirarotu olisi aina muita hankalampi kouluttaa, mutta on totta, että ”itsenäisemmät” rodut vaativat usein enemmän kouluttajaltaan. Siinä missä esimerkiksi noutaja kyselee ohjaajaltaan jatkuvasti mitä seuravaaksi, itsenäisemmän rodun edustaja vaatii hieman lisäselvitystä siihen miksi. Tärkeää rodusta riippumatta on, että koira oppii oppimaan sekä pitämään kouluttamisesta.

Tässä on hieman listaa siitä, kuinka voit aloittaa kouluttamisen haastavamman koiran  kanssa:

1. Tutustu oppimispsykologiaan
Tämä ei tarkoita, että sinun tulee tietää kaikki siitä, miten koira oppii vaan että tiedostat oppimisen perusteet; miten ja miksi koira oppii, mitkä asiat siihen vaikuttavat ja mitä voit hyödyntää ja miten voit välttää vahvistamasta vahingossa vääriä asioita.

2. Opettele käyttämään naksutinta
Naksu ei ole mikään taikalaite, jonka avulla saat koirasi koulutettua nopeasti, mutta se helpottaa oman ajoituksesi ajoittamista oikea-aikaiseksi, jos taas pääset kertomaan nopeasti, että juuri tuota haluan, oppiminen nopeutuu. Tutkimusten mukaan naksun ääni prosessoituu hermojärjestelmässä nopeammin kuin sanat. Karen Pryor ja eläinlääkäri Barbara Schuening ovat tutkineet, miksi naksu toimii niin hyvin. Heidän tutkimuksensa mukaan naksuttimen ääni prosessoi eri osassa aivoja kuin sanat, naksun ääni menee suoraan vaistonvaraiseen&refleksiiviseen osaan aivoja (amygdala, osa limbistä järjestelmää), aivojen ”ajattelu”osan sijaan (cortex).

3. Opeta koira tarjoamaan käytöksiä
Tavoitteena olisi saada koira tarjoamaan käytöksiä pyytämättä, esimerkiksi erilaisten temppujen kouluttaminen auttaa tässä. Vaikka ne voivat vaikuttaa turhilta arkielämää ajatellen, ne auttavat parantamaan suhdetta koiraan, sinun on helppo harjoitella koulutustaitojasi ja samalla koirasi oppii operantimmaksi, opeta koirasi oppimaan!


4. Sheippaaminen
On yksi toiminnan aikaansaamisen keinoista. Haluttu toiminto ikään kuin puretaan pieniin osiin ja niistä osista lähdetään rakentamaan valmista toimintoa. Sheippaaminen on yleisesti ottaen koirista hauskaa, se parantaa koiran ongelmanratkaisukykyä sekä saa koiran myös tarjoamaan käytöksiä.

5. Vahvisteet
Hyvä vahviste (palkkio) on sellainen mitä koira haluaa. Nami on hyvä palkka, sitä on helppo käyttää ja se on myös vahvisteena rauhoittava. On toki myös muitakin asioita, joilla koiran voi palkata, voit listata asioita, joista koirasi pitää ja kokeilla niitä palkkioina, esimerkiksi leikki, lelu, nuuskuttelu, kaivaminen tai rapsutus. Voit valita vahvisteen niin, että se hyödyttää haluamaasi toimintoa.

6. HuomioJos koirasi ei kiinnitä sinuun mitään huomiota, on kouluttaminen haastavaa. Edellä mainitut asiat auttavat saamaan koirasi huomiota, mutta huomio täytyisi saada myös häiriössä, joten sitäkin täytyy harjoitella (esimerkiksi ulkona).

7. Leikkiminen
Leikkiminen koiran kanssa parantaa suhdetta. Leikkiä voi käyttää myös palkkana, mutta leikkiminen täytyy opettaa koiralle. Kun leikissä on säännöt, eli koira odottaa lelua hyppimättä ja yrittämättä varastaa lelua ohjaajalta ja lisäksi leikki loppuu ohjaajan vihjeestä, on se mukavaa molemmille. Leikin yhteydessä koiralle olisi hyvä opettaa myös rauhoittumista.

8.Toiminnot
Tässä vaiheessa voit aloittaa kouluttamaan varsinaisia toimintoja, kuten istu tai paikka. Samoin voit alkaa myös muokkaamaan mahdollisia ongelmakäytöksiä.








Lähteet: Jane Killion-When pigs fly

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti