7. marraskuuta 2017

Uusi juttusarja alkaa!



Oletko joskus kuullut termit rollkur, LDR ja kuolaimen takana? Luultavasti kyllä, mikäli olet koskaan ollut lähelläkään hevosharrastusta. Paljon puhuttuja, kritisoituja, mutta myös puolustettuja aiheita. Seuraava kysymykseni kuuluukin, minkälaisen mielikuvan kukin termi sinulle aiheuttaa? Miksi rollkur on kielletty ja LDR ei? Miksi kuolaimen takana ei ole yhtä paha kuin rollkurissa? Seuraavassa juttusarjassa käsittelemme tätä aihetta hevosen hyvinvoinnin, optimaalisen suorittamisen sekä kouluratsastuksen perimmäisen tarkoituksen pohjalta. Lähdetään siis liikkeelle siitä, mistä kaikki alkoi.


Milloin rollkur levisi?

Vuoden 1995 Aachenin kilpailussa nähtiin jotain uutta, kun kahden ratsastajan hevosia verryteltiin paljon totuttua matalammalla kaulalla sekä yli taivutellulla niskalla. Nämä niin sanottua uutta tekniikkaa edustaneet ratsastajat olivat Saksan Isabell Werth sekä Nicole Uphoff. 2001 Sjef Janssen antoi ensimmäisiä haastteluja kyseiseen metodiin liittyen, mutta vasta kymmenen vuotta myöhemmin tämä rollkuriksi nimetty treenitekniikka nousi otsikoihin ja hevosihmisten huulille. Tuohon aikaan rollkurin kannattajiksi ja puolustajiksi nousivat Anky van Grusven sekä jo aiemmin mainittu Sjef Janssen. Rollkuri aiheutti ”paljastuessaan” kohun, joka nyt, 12-vuotta myöhemminkään, ei ole ottanut laantuakseen.



Isabell Werthin verryttely video vuoden 1995 Aachenin kilpailuista.

Jo vuonna 2006 maailmalla levinnyt kohu aiheutti sen, että FEI (kansainvälinen ratsastajainliitto) joutui puuttumaan tilanteeseen, mutta varsinainen kielto rollkurin käyttämiseen kilpailuissa saatiin vasta vuonna 2010. Jo rollkurin ensimmäisinä käyttö vuosina tutkimuksista saatiin paljon tuloksia, jotka suorastaan huusivat tämän metodin käyttämistä vastaan. Tutkimuksissa havaittiin, että kyseissä asennossa erityisesti hevosen hengittäminen vaikeutuu huomattavasti; asennon takia hevosen kurkunpää puristuu kokoon, lisäksi hevosen nieleminen vaikeutuu. Puhumattakaan muista fyysisistä kivuista, joita asento aiheuttaa.
            Mikä teki kyseisestä kokouksesta erityisen mielenkiintoisen oli kuitenkin päätös siitä, ettei LDR tekniikkaa tarvitse kieltää. LDR eli low, deep, round, on siis toinen nimitys rollkurille, itseasiassa tämän termin nimi on peräisin itse Sjef Janssenilta, yhdeltä rollkurin suurimmalta puolesta puhujalta.

Ero rollkurin ja LDR:n välillä?

Jos rollkur on kielletty ja LDR ei, mikä ero näillä kahdella siis on? Tähän itseasiassa itse FEI:kään ei ole vuosien saatossa antanut kunnon vastausta. Heidän määritelmänsä mukaan rollkur on asento, johon hevonen on pakotettu ja LDR:ssä taas hevonen kulkee kyseisessä asennossa vapaaehtoisesti. Jälkimmäisen käyttöön on kilpailuissa on kuitenkin lisätty sääntö, jonka mukaan hevosta saa ratsastaa kyseissä asennossa maksimissaan 10 minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen hevosen on saatava tauko.
           Tauon pituutta ei ole missään säännöissä määritelty, jolloin tämä mahdollistaa esimerkiksi hevosen tunnin pituisen ratsastamisen, antamalla muutaman sekunnin tauon joka kymmenes minuutti. Tutkimuksissa rollkurin ja LDR:n haitoista taas huomattiin, että hetken tauko 10 minuutin välein ei auta millään tavalla asennon aiheuttaminen fyysisten vammojen ehkäisyssä tai minimoinnissa.

Kuvassa hevoset termein eri asennoissa; rollkur, kuolaimen takana sekä LDR.
Mitä luulet, kuinka hyvin hevonen tuntee eron näiden asentojen välillä?


Onko muutos mahdollista?

Vaikka tänä päivänä tietoa hevosten käyttäytymisestä, oppimisesta, rakenteesta sekä biomekaniikasta on enemmän kuin koskaan, ei tätä kyseistä ongelmaa ole saatu ratkaistua. Rollkur voi hyvin ja elää edelleen. Se on monen tunnetun kilparatsastajan suosima metodi, puhuttiinpa siitä julkisesti tai ei. Ratsastajat perustelevat sen käyttöä hetkellisenä, kurinpidollisena tapahtumana tai hevosen notkistamisena. Tosiasiassa hevosen kaulan ylivenytys tuntuu aivan yhtä pahalta kuin meillä esimerkiksi käden selän taakse vääntäminen, niinpä auts!

Muutos ei kuitenkaan ole helppo. Niin kauan, kun kilpailuissa pärjätään hevosilla, jotka kulkevat kuolaimen takana, liian lyhyellä kaulalla tai rollkur asennossa, ei valtaosa ratsastajista tule muuttamaan toimintaansa. Niin kauan, kun näin ratsastetuilla hevosilla voitetaan mitaleita, ei ratsastajilla ole syytä kiinnittää huomiota asiaan. Niin kauan, kun FEI ei millään tavalla rankaise ratsastajia hevosten hyvinvoinnin sivuuttamisesta, emme saa muutosta aikaan.
            Esimerkiksi vuoden 2012 vuoden olympialaisissa Lontoossa, Ruotsin Patrik Kittelin verryttelystä otetut kuvat pääsivät leviämään ja samalla nähtiin, miten hevosta verryteltiin äärimmäisessä rollkur asennossa, jossa hevosen pää oli kiinni sen rinnassa. Tämän lisäksi hänen hevosillaan on useampia kertoja kilpailuissa nähty sininen kieli ratsastus asennosta johtuen. Mitä teki FEI? Ei mitään.




Moderni kouluratsastus on saanut paljon krittiikkiä osakseen vanhemman sukupolven hevosalan ammattilaisilta ympäri maailmaa. Tämä ongelma ei tietenkään koske vain kouluratsastusta, sillä rollkuria tavataan yhtälailla muissakin lajeissa. Onko tosiaan niin, että vuosien saatossa on unohdettu, mikä kouluratsastuksen perimmäinen tarkoitus ja tavoite on? Tähän aiheeseen palaamme seuraavassa osassa.







Lähteet:
FEI Dressage Rules
Eri kilparatsastajien haastattelut & videot
Sustainable Dressage 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti